Η έγκυος γυναίκα έχει ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή ενώ έχει αυξημένες ανάγκες από σίδηρο , ασβέστιο και ψευδάργυρο. Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και φυτικές ίνες (πολύ καλά πλυμένα) και σε πρωτεΐνες .
Πρέπει να καταναλώνεται πολύ νερό και να αποφεύγονται λιπαρές τροφές και υπερβολικοί υδατάνθρακες. Ο περιορισμός του αλατιού στη εγκυμοσύνη δεν κρίνεται απαραίτητος χωρίς όμως να γίνεται υπερβολή στην κατανάλωσή του. Συνιστάται η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια (σολομός, σαρδέλα, γαύρος κ.τ.λ.π.)
Οι θερμιδικές ανάγκες είναι αυξημένες στην κύηση (περίπου 300 θερμίδες για μια γυναίκα 58 κιλών) και στη γαλουχία (500 θερμίδες). Τα αναψυκτικά επιτρέπονται με μέτρο όπως και τα γλυκά.
Το Αμερικάνικο κολέγιο των Μαιευτήρων συστήνει ως ιδανική αύξηση βάρους στη διάρκεια της κύησης 11,5 έως 16 κιλά αλλά για τις υπέρβαρες μόνο 7 έως 11,5 κιλά.